blog kay & yana: Tutorial : Top Commentators

Tutorial : Top Commentators

13 January 2011
... aku ni bukanlah pandai sgt dlm berblogging... byk yg aku tak tau.. tp aku just try and error jelah... kdg2 tu aku berpandukan blog-blog yg aku rasa bleh dijadikan panduan utk aku berjaya dlm berblogging.. so, kalau korang ingat aku ada buat satu widet tentang top commentators... klu tak ingat bleh klik SINI... tujuan aku buat widget tu supaya aku tau sape yg rajin komen aku... sekaligus yg rajin menyokong aku dlm berblogging nih.. yelah..aku ni dahlah tak tahu mende... so, mne2 yg aku tak pasti dan tak sure dengan komen2 merekalah aku cube utk ubah dan betulkan apa yg patut... so, utk buat widget ni sgtlah senang.. senang giler.. jom ikut step ni k...

1) korang g kt widget aku tuh then klik Powered By: Blogger Widgets


2) bile klik kt "blogger widgets" tu automatic die akan buka web http://www.bloggerplugins.org/ 
then bile dah buka page tu terus g ke popular post then cari  Top Commentators Widget for Blogger


3) bile dah klik kat Top Commentators Widget for Blogger tu, akan keluar penjelasan tentang top commentators tuh.. then korang terus klik mcm gambar kt bawah ni.. korang boleh pilih nk klik yg no 1 atau no 2. no 1 tu based on recent 500 comments. yg no 2 tu besed on recent 5000 comment.. klu blog korang famous mcm blog redmummy blehlah amek 5000 comment tu... hehehehe.. tp terpulang pada koranglah...


4) lepas je korang klik kt widget tu die akan kuar table mcm gambar kat bawah ni


5) bile dah keluar table tu korang boleh isi lah mengikut ape yg die nak...bile dah selesai isikan borang tu korang klik 'customize' then klik pulak pada 'Add Widget To My Blog' mcm gambar kat bawah ni. korang kene klik customize tu dulu bru bleh klik add widget tu k...
6) bile dah klik kat anak panah tu, akan kuar tab baru mcm gambar kat bawah ni... then korang klik je add widget tu mcm gambat kt bawah nih


7) bile korang dah klik add widget tu, automatik die akan masuk ke'page elements'. then, korang bolehlah adjust kt mne korang nak letak widget tu.. 


dah siap!!! ... so pd yg nak mencuba, silakan.. klu tak paham boleh tnye aku.. lepas ni korang blehlah tau sape yg paling rajin komen blog korang... =)

3 comments:

  1. wahhhh!!! dah terer okeh buat tutorial, chaiyok!! chaiyok!!

    ReplyDelete
  2. terima kasih berkongsi tutorial, blh cuba nnt...

    ReplyDelete

Blog Kay & Yana Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign