Follower Mai Lurve

27 August 2015

Baybie Cream dan Baybie Soup


Hari ini aku nak berkongsi tentang satu produk. Produk ini dikeluarkan dan diformulasikan oleh seorang doktor perubatan iaitu Dr. Zulkifli Sharif. Sebenarnya aku terbaca tentang produk Baybie ini dari blogger kak Ila Saleh. Daripada beliau aku tahu tentang produk Baybie ni. Bila aku baca satu persatu status daripada FB Dr. Zulkifli Sharif ni aku tertarik dengan cara beliau sebagai seorang doktor. Beliau merupakan seorang doktor yang berusaha untuk mencari penawar atau rawatan tanpa menggunakan bahan bahan kimia. Dan ternyata produk Baybie ni tidak mengandungi bahan bahan kimia. Produk ini mengandungi bahan bahan organik yang selamat digunakan oleh semua peringkat umur khasnya buat bayi yang mempunyai masalah kulit seperti ekzema ataupun ruam ruam yang biasa terjadi pada bayi ataupun yang mengalami masalah kulit kering. In Sya Allah, produk baybie ini mampu membantu masalah masalah tersebut. 





Bagi yang tertanya tanya apa isi kandungan cream dan sabun ni boleh refer gambar di atas. Semuanya adalah daripada bahan bahan organik. 


Harga baybie cream ni seperti gambar di atas. Oh ye.. Minion aku tak jual ye.. kalau korang nak cari sendiri kat toys n rus ke... hihihi.. Aku jual cream dan sabun je. Sabun pulak harganya RM19.00. Murah je kan.. Mampu milik In Sya Allah...


Produk Baybie ni mempunyai 3 jenis kuantiti. 30g, 50g dan 100g. Pembelian setiap 100g akan mendapat sabun baybie secara percuma. Dan promosi ini akan tamat pada 30 September 2015. 



Menurut Dr. Zulkifli, sabun baybie ini adalah handmade. Jadi pengeluaran sabun ini amat terhad kerana perlu menjaga kualiti organik yang ada dalam produk ini. Dalam produk Baybie ni juga ada daun gelenggang. Rupanya daun ni berfungsi untuk membantu masalah kulit. So memang sesuai untuk semua peringkat umur . In Sya Allah. 


Testimoni daripada pelanggan Dr. Zulkifli Sharif masa produk ni belum ada nama lagi. Alhamdulillah.. produk muslim yang penuh dengan bahan bahan semulajadi In Sya Allah berkesan dan membantu. 

Harga produk Baybie:

Baybie Soup (RM19.00)
RM25.00 termasuk kos poslaju Semenanjung Malaysia 
RM29.00 termasuk kos poslaju ke Sabah/Sarawak

Baybie Cream 30g (RM29.90)
RM35.90 termasuk kos poslaju Semenanjung Malaysia 
RM39.90 termasuk kos poslaju Sabah/Sarawak

Baybie Cream 50g (RM45.00)
RM51.00 termasuk kos poslaju Semenanjung Malaysia 
RM55.00 termasuk kos poslaju Sabah/Sarawak

Baybie Cream 100g (RM79.90)
RM85.90 termasuk kos poslaju Semenanjung Malaysia 
RM89.90 termasuk kos poslaju Sabah/Sarawak

Untuk pembelian produk Baybie Cream & Baybie Soup boleh hubungi saya wassap/telegram/sms:

Yana 
019-7191992

Jemput beli ye.. produk buatan org Muslim kita.... Selamat membeli. 


26 August 2015

Welcome to the world Wan Khairi JR


Lama menyepi kan.. tulah.. 2-3 hari ni sibuk ulang alik ke hospital. Alhamdulillah adik ipar aku (adik Kay) dah selamat melahirkan seorang lagi hero dalam keluarga Mak Jah dan En Mat... ahahahaha... Disebabkan adik ipar aku ni czer jadi kenalah stay lama sikit kat hospital. So aku kena menghantar family in law ke hospital Putrajaya. Kesian ibu mertua ku lama menunggu cucunya keluar.. Alhamdulillah... selamat dah kedua duanya.. 

Adik ipar ni sebenarnya dah overdue dah. Due dia sepatutnya 15 Ogos 2015. Since tak bersalin dan takde tanda tanda nak bersalin dia ditahan wad pada 22 Ogos 2015. Itupun kena tunggu katil kosong sebab sebelum ni dia pergi serah diri kat hospital penuh memanjang je katil kat HPJ tu. Khabarnya, hospital Serdang tutup sebab dieorang buat renovation dekat labour room. Kajang pun penuh. So kalau terpaksa kena tolak HKL. Nasib baiklah dapat juga rezeki dia bersalin kat Putrajaya. hihihihi... ok sambung. 23 Ogos 2015 (Ahad) Doc bagi satu ubat induce.... Petang tu dia dah sakit sakit.. Tapi aku rasa dia sakit contraction tu tak konsisten so aku tak rasa tu contraction yang nak bersalin. Nurse pasang CTG pada perut dia untuk tengok heartbeat baby. Normal. So baby masih ok. Bila cek bukaan baru 3 cm. okay... Tunggu tapi tiada khabar berita. Isnin pagi dapat berita adik ipar aku akan ke labour room bila bila masa sahaja menunggu katil di labour room kosong untuk proses bersalin... Jadi kami hanya berdoa dari jauh semoga segala urusan mereka suami isteri dipermudahkan. Jam 4.30 petang tak silap aku dia ditolak ke labour room dan air ketuban di pecahkan di wad. 

Kiteorang kat rumah ni menunggu penuh debaran berita dari husband dia. Doc jangka 3-4 jam dah boleh bersalin. Tapi lepas 4 jam pun takde khabar berita. Mak mertua dah tak senang duduk. Lastly dapat wassap dari husband dia bagitahu Doc terpaksa operate adik ipar sebab bukaan adik ipar aku terlalu lambat. 8 jam hanya bukak 1cm. setiap kali masukkan ubat baby stress and maybe will affect the heartbeat so decide operation. Lebih kurang 2 pagi lahirlah seorang lagi hamba Allah di muka bumi ini.. Allahuakbar.. Alhamdulillah semalam kami dah jumpa ibu dan babynya.. Dua dua selamat.. Semangat anak buah aku tu. 3.6 kg.. sedap sungguh duduk dalam perut ibu dia sampai taknak keluar jumpa abg Rayyan dengan abg Aryan... 

Yeay... selamat berpantang uda.. Tahniah... korang dah upgrade jadi mama papa...!!!

note: sorry takde gambar baby... nak tengok datang sendiri.. hihihihi.. 

21 August 2015

Sharing is Caring - Himpunan Petua Dapur


Petua ini aku jumpa di Facebook. So aku abadikan di blog supaya sahabat sahabat yang lain boleh sama sama dapat ilmu ini. Kita sebagai orang perempuan ini, cantik macammana pun, bijak macammana pun tetap akan ke dapur juga kan. Ada yang kita tahu ada yang tidak. Aku harap petua yang aku akan kongsikan ni dapat sedikit sebanyak membantu kita dalam menjadi 'chef' buat suami dan anak anak. In Sya Allah...

Petua Nasi Lambat Basi

Ada sesetengah periuk nasi tak tahan lama. Bila nasi yang dimasak dah tak boleh makan pada esok harinya mesti frust dan rasa membazirkan... Ada yang bagi petua jangan rendam periuk nasi semalaman nanti nasi cepat basi. Tapi tak menjadi nampaknya. So apa kata kita cuba petua ni pulak

Masukkkan secubit garam & tanaklah nasi seperti biasa. In Sya Allah nasi lambat basi.


Nak elak kuah masakan melimpah ruah? Yang ni selalu terjadi kalau aku buat bubur. Sebab malas nak masukkan air sikit sikit so masuk air sampai dah nak penuh periuk. Apa lagi? Melimpah ruahlah air dalam periuk tu bila proses nasi menjadi bubur.. ahahahah..

Ok. Petua untuk mengelakkan kuah melimpah keluar dari periuk ketika memasak ialah dengan meletakkan senduk kayu di permukaan periuk. In Sya Allah kuah tidak akan melimpah keluar.. Kenapa senduk kayu? sebab kalau korang letak senduk besi aku takut besi tu cair masuk dalam kuah... hihihihi



Petua ni aku suka... Petua untuk mengekalkan kesegaran sayur dalam tempoh yang agak panjang. Kadang kadang bila kita beli sayur kat pasar tani, kita nak beli sayur daun hijau macam dalam gambar ni tapi bile memikirkan dua tiga hari lagi sayur tu akan layu terus tak jadi. Aku lebih suka beli sayur yang lambat layu contoh bendi ke kacang panjang ke kobis ke kacang buncis ke.. kalau sayur daun ni maknanye aku kena masuk pada hari yang sama aku beli atau keesokkannya harinya... So bila jumpa petua ni aku suka. Lepas ni boleh beli sayur daun... hihihihi

Caranya mudah sekali dan tidak memerlukan banyak kos. Korang hanya perlukan bekas bertutup saja. 

Bahan-bahannya:
Kertas surat khabar, Plastik hitam, sayur

Caranya:
1. basuh sayur-sayuran tu satu persatu hingga bersih
2. Lap sayur menggunakan tisu atau kain yang bersih sehingga kering
3. bungkus sayur menggunakan surat khabar
4. masukkan sayur ke dalam plastik hitam
5. Ikat rapat rapat.

Korang akan dapati sayur akan tetap segar biarpun tersimpan lama di dalam peti sejuk 




Siapa yang selalu ada masalah bubuk dalam beras? Ok jom kita cuba petua elakkan bubuk dalam beras. 

Letakkan daun pandan dalam bekas beras. Bubuk akan lari meninggalkan bekas beras korang.. Selamat mencuba ye...





© ~Mai Lurve~ | Design By MH