Friday, August 22, 2014

Hari Berkabung Sempena #MH17




Lebih kurang jam 10.30 pagi nanti, dengan izin Allah SWT jenazah mangsa nahas #MH17 yang terhempas di sempadan Ukraine tempoh hari akan tiba di Malaysia. Hari ini kita diminta untuk bertafakur seketika dan menurunkan bendera separuh tiang bagi menghormati kejadian yang menimpa negara kita ini. Sama-samalah kita bertafakur dan sedekahkanlah banyak banyak Al-Fatihah buat mangsa yang beragama Islam. Semoga keluarga mangsa menerima dugaan Allah SWT dengan hati yang terbuka. Allah SWT adalah sebaik-baik perancang...Al-Fatihah...AMIN...


" Ya Allah... Semoga segala urusan dipermudahkan... Semoga jenazah dapat bersemadi dengan tenang.. Semoga mereka tenang di sisi PenciptaNya... Semoga mereka bersama orang orang yang beriman.. Semoga keluarga mereka diberikan ketabahan dalam menghadapi dugaanMu"

Aku tengok video klip kat tibi pun aku dah menangis... Dengar radio pun nangis...Sebak sangat... Berat mata memandang, Berat lagi bahu yang memikul... ALLAHUAKBAR... 


#MH17 dalam kenangan..... T_T

#PrayForMH370
#PrayForMH17
#PrayForGaza


♥Like , tweet and FB.Share peliss! ♥

Thursday, August 21, 2014

Raya ke-2 kami ke Muar....

Kalau Hari Raya memang kiteorang akan apply cuti lama sikit sebab nak balik dua dua rumah parents. Kesian pula kalau Hari Raya sebelah pihak jekan... Tak kisahlah balik raya ke berapa pun janji balik jenguk mak ayah selagi mereka masih ada kan... Selalu hari raya pertama kiteorang dah khatam semua rumah adik beradik baba... Dari Benut Pontian sampailah ke Muar sana nun.. Balik for sure akan penat gila gila punye. Tapi tahun rasa macam tak sempat nak terjah Muar raya pertama tu. So postponed plan nak ke Muar ke raya ke-2. 

Hari Raya ke-2 , pagi pagi dah bangun sebab nak pergi banyak jugak rumah kat Muar tu. Singgah rumah sepupu sedara mara Opah lagi... dan perjalanan akan berakhir di rumah kakak baba. Takde banyak sangat gambar raya ke-2 tu sebab erm.....photographer badmood... hahahaha... 


Di rumah pertama yang kami datang tapi aku tak ingat nama nenek ni.. hehehe.. sepupu Opah rasanya.. Aman sangat duduk sini tau... Sampai sampai je Rayyan suruh Kay amek gambar... Tengok tu dari atas sampai bawah dan hensem tapi alahai... selipar je? selipar jeee?? Bolehlah Rayyan janji jangan kaki ayam sudah....


Sementara orang orang veteran borak borak jomlah kita selfie ramai ramai... wefie kot... over adik aku kan... selfie sorang sorang.. orang tua cukup marah kalau anak anak dara duduk kat tangga... hahahaha... katanya nanti lambat orang masuk pinang... ye ke??? nasiblah jodoh aku awal kan kan kan... Mungkin sebab rumah aku takde tangga camni kot... 


Punyelah best duduk kat tangga... Tapi bila duduk kampung rasa fresh sangat sangat... Pokok kelapa sawit dimana sahaja... Cuba balik Putrajaya... owhhhhh... Jerebu sangat.... Adik aku yang lelaki tu tak dapat ikut.. kena keja.. so kiteorang angkut bini dia jelah.. hahaha.. padan muka... hihihihi...


Gambar kat atas ni kiteorang amek lepas selesai rumah ke 2 & 3.. Jangan tanya kat mana sebab aku tak tau nama tempat yang betul rumah rumah sepupu sepapat Opah nih... Parit ape ntah... Rumah ke 2 & 3 sebelah sebelah je.. so raya sekaligus... senang... 

Last sekali kiteorang lepak kat rumah kakak baba kat Parit Yusof... Dulu masa kecik kecik rumah nilah tempat kiteorang bercuti.. Pantang cuti sekolah mesti ajak mama baba balik kampung sebab kat sini best gile... Sepupu yang lain pun memang akan berkumpul kat sini.. So masa kecik kecik semua akan main main kat rumah nih.. main bunga api la main mercun main sampai belakang kebun durian... kat kebun durian belakang rumah ni ada pondok.. kiteorang selalu lepak situ makan buah... Dulu nyamuk tak bawak penyakit sangat macam sekarang.. hahahaha.. Pakcik pun memang seronok sgt kalau kiteorang semua balik kg... Asal nak raya je dia akan pasang pelita keliling rumah.. Best gile... Kenangan semua tu.. Sekarang bila masing masing dah ada family susah sikit nak jumpa tapi kalau hari raya datang Parit Yusof memang tak ingat nak balik sebab time raya memang majoriti akan datang situ... 


Tengok tu mama baba seronok betul makan buah terus dari pokok.. Samping pun tak tanggal tu... hehehe.. Sayang sangat... hahahaha... 




Alamak.. aku tak ingat sape yang tengah jolok buah tuh... hahaha.. Masa kiteorang datang pokok rambutan dengan pulasan memang banyak.. Amek je dari pokok... Heaven kan duduk kampung.. 

Kan aku dah kata gambar tak banyak walaupun kiteorang pergi banyak tempat sebab photographer time ni badmood... hahahahaha... Badmood badmood pun ai sayanggggg dia tauuu... 

note: kiteorang sampai rumah pukul 12++ kot... sampai je opah buat nasi goreng sebab lapar layan jem kat highway... maklumlah hari raya semua orang bandar nak balik kampung... 


♥Like , tweet and FB.Share peliss! ♥

Wednesday, August 20, 2014

Wordless Wednesday : Selfie

Jom layan gambar selfie kami...










Haha.. Hari tanpa kata kata kan... Banyyyaakkk lagi gambar selfie Rayyan dalam ipad.. Kalau letak sini 10 entry pun tak cukup.. ok dah.. kata Wordless Wednesday... Terlebih sudah...

note: sambungan cerita pasal raya esokla eyh... tata korang



♥Like , tweet and FB.Share peliss! ♥

Labels

2014 (8) abang (5) activity (128) adik (7) adik-beradik (8) advertise (1) AG (3) agama (3) Aidiladha (1) aidilfitri (2) airell (2) Alhamdulillah (2) anak-anak (30) ANM (2) anniversary (1) Anugerah Juara Lagu AJL (3) aryan muzaffar (30) award (6) azam (1) baby... (153) baby...rayyan danish (37) bajet 2013 (1) berita (46) bf (5) blog (72) bola sepak (1) BP (2) breastfeeding (1) buddies (45) Business (1) cendiakawan (5) checkup (2) churp (5) cikenpox/chicken pox (2) contest (51) contest/giveaway (29) cuti (4) Dealmates (2) demam (4) doa (4) Faceblog (1) family (141) flight (2) fun (49) game (2) GAZA (3) gosip artis (41) Groupon (3) GSF (4) gunting rambut (1) hadiah (12) Haji (1) Haji 2013 (1) happy birthday (7) hari jumaat (11) hari raye (22) hari wilayah (1) harta jannah (2) HeartBeat (5) holiday (16) hospital putrajaya (1) hubby (96) husband (4) iklan (2) ilmu (1) info (56) Islam (2) jannah (1) JaNuaRi (5) johor bahru (2) kampung (1) kelas renang (1) kelas taekwando (1) keluarga (2) kenangan (1) kerajaan (1) kereta (1) klinik kesihatan (1) lahad datu (1) lost (1) luahan perasaan (76) lupa (1) maharaja lawak (6) makan-makan (3) Malaysia (12) MAS (2) Masalah (1) mekah (1) Mekkah (1) merdeka (1) Mesin Fax (1) MH17 (2) MH370 (2) milkadeal (1) mimpi (1) Minyak (1) monday blues (4) new year (1) NICU (4) no komen (108) nuffnang (28) Office (1) officemate (1) opis (25) outstation (1) palestin (1) papa (3) patriotik (7) pejabat (1) pelbagai (77) pelupa (1) pengasuh (5) perang (1) permata hati (1) persiapan hari raya (3) petua/tips (19) Photobook (1) PICC (1) playground (1) PMR (1) Politik (1) PPA1M (1) pray (2) pray4MH370 (2) pregnant (11) puasa (14) putrajaya (12) Rakyat (1) ramadhan (6) rezeki (1) rumahtangga (1) sabah (1) saje je (137) salam jumaat (3) sales (1) Sarawak (1) scarf (1) segmen BA (5) selamat hari guru (1) sharing (25) shopping (7) siblings (1) son (1) style (1) suami isteri (1) susu ibu (1) syawal (2) tahun baru (3) Tanamera (1) taska (13) tazkirah (6) tentera (1) tudung (2) tutorial (1) ujian (4) wayang (1) wedding (11) wish (2) Wordless Wednesday (23)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute