Follower Mai Lurve

11 May 2015

Selamat Hari Ibu


Uhuk Uhuk.. Mohle kita batuk dulu sebab dah bersawang sangat sangat dah blog aku nih... ahahaha.. Apa khabar semua...? Tak tahulah blog ni ada reader lagi ke tak... Saya kena usaha lebih sikit lah kalau nak dapat traffic macam dulu.. Sekarang ni mood nak berblogging memang kelaut dah... Payah nak sampai ke darat ni nak tangkap balik mood tu. kihkihkih.. Semua tu alasan je kan. Biasalah manusia penuh dengan sejuta alasan... Padahal jawapan paling senang adalah malas.

Ok... special sikit entry ni sebab saya buat entry ni sempena hari ibu. Ramai yang wish hari ibu semalam kan. Saya pun teringin nak wish jugak.. So saya nak wish panjang panjang kat sini sebab kat fb macam tak best nak buat wish panjang berjeler...


Buat mama.. Puan Hajah Norha binti Alias... Insan yang paaaaaaalllliiiing saya sayang... Selamat hari ibu mama... Terima kasih kerana menyayangi saya selama 30 tahun saya hidup didunia ini. Terima kasih kerana menjadi seorang ibu yang terbaik.. segala pengorbanan mama buat kami 4 beradik tak mampu kami nak balas... Semoga mama sentiasa akan menjadi mama kami didunia mahupun diakhirat.. I loves u mama.. I loves u ssoooooooo much... 
#muahciked....


Tak lupa jugak buat ibu mertua ku, Puan Liza Mohamed Amin.. Mak mertua saya ni mak mertua paling sporting tau. Walaupun saya ni menantu yang serba kekurangan tapi mak mertua saya sentiasa memahami saya.. sentiasa ada bila kami perlukan teman... Mak, terima kasih atas kasih sayang mak selama saya menjadi menantu dan isteri kepada satu satunya anak lelaki mak... saya minta maaf sebab saya bukanlah menantu yang sempurna.. tapi saya sayang mak sampai bila bila... saya bersyukur sgt sgt sebab dapat mak mertua yang penyayang , yang memahami, yang penyabar, yang sangat sangat sangat sporting... tak semua org bertuah dpt mak mertua mcmni tau... #muahciked

Selamat hari ibu juga buat semua ibu ibu di dunia. Allah telah ciptakan syurga itu di bawah tapak kaki ibu... Maka janganlah kita sekali kali melukakan hati mereka selagi mereka masih ada... In Sya Allah....

tatatititutu....

Saying too many NO(s) to a child will create a helpless and dependent child. #SayYestoExperiences http://my.shareddis.com/p/a7GKW

20 March 2015

Cuti Sekolah buat Rayyan Danish


Sejak anak bujang aku dah mula sekolah kerajaan ni mula lah resah gelisah aku dengan Kay bila cuti sekolah bermula. Sebelum sebelum ni tak pernah kisah pun cuti sekolah tu bila. Hari ni genaplah semiggu cuti sekolah penggal pertama Rayyan... Gitu.. siap ada penggal pertama ko.. maknanye lepas ni adalah penggal kedua ketiga.. jangan penggal kepala sudah.. ok.. dah start melalut da.

Mula mula pening juga fikir nak letak manala si Rayyan ni seminggu dia cuti sekolah. Dia bukan jenis suka ikut kiteorang duduk kat pejabat ni hah. Dia cepat bosan sikit. Tak sampai lunch break dah sibuk nak ajak balik. Kalau aku ni pengarah bahagian takpelah suka suka hati aku nak balik petang ke balik tengah hari ke... sebab selalunya staff bawahan memang suka kalau bos atasan ni takde kat pejabat. ahahahaha... Lepas dah tak tau nak letak mana kiteorang decide tinggalkan Rayyan kat kampung. Rumah ibu mertua ku.. hihi.. Nak hantar balik rumah mama tak bolehlah sebab rumah mama belum siap. Tunggulah penggal penggal seterusnya ye itupun kalau rumah mama dah siap sepenuhnya.. chewaaahhh... 


Berat hati aku ni... Berat bukan sebab aku tak percayakan ibu mertua aku atau adik ipar aku.. tidak.. aku tau mereka boleh jaga Rayyan dengan baik malah lebih baik dr aku jaga Rayyan.. Cuma sedih dan sebak sebab selama Rayyan membesar depan mata aku tidak pernah sekali pun aku tidur tanpa dia kecuali masa aku bersalinkan Aryan.. Itupun semalam je.. ni bermalam malam.. berhari hari aku terpaksa berjauhan dengan dia. Sedih sebab aku tak dapat peluk dia hari hari... Tapi bila fikir kay cakap sampai bila kita nak kongkong dia... Dia akan membesar dan membesar. Biarkan dia bina environment dia sendiri. Jadi dia akan ada banyak cerita nak disampaikan. Kalau kat sekolah nanti dia kena buat karangan "Aktiviti Cuti Sekolah" takdelah dia pening nak buat. Sebab duduk kat kampung ni mesti banyak aktiviti dia. hehehehe..

Terima kasih mak ayah sebab tolong jaga Rayyan. Terima kasih Angah sebab sabar melayan karenah anak buah angah yang sorang tu. Terima kasih banyak banyak..

Malam ni aku tak sabar nak balik melaka nak peluk Rayyan.... Jangan tak nak balik Putrajaya sudahlah Rayyan... 


note: hari pertama je Aryan tanya abam dia mana..? bila aku cakap abam pergi sekolah lepastu dia tak tanya pun.. psiko sangat tau.

16 February 2015

Gigi Bongsu ooo Gigi Bongsu


Arini dah 4 hari aku menderita sakit gigi ni. Sebenarnya takdelah menderita sangat pun. Masih tahap boleh layan lagi.. Hari Jumaat petang aku mula rasa gigi aku sakit. Yang belah kiri ni. Lepastu aku mula rasa gusi aku membengkak dan pipi pun dah macam kuih pau dah. Aku tak tahan telan pil tahan sakit. Lega la sekejap. Nak buka mulut punyalah azab time tu. Aku rasa macam kena kejang rahang pula.. Nak masukkan berus gigi pun meleleh airmata ko... Ya Allah... Kifarah buat aku ke? Istighfar banyak banyak. Malam sebelum tidur aku telan lagi pil tahan sakit. Bengkak makin naik pulak. 

Hari Sabtu aku nak pergi klinik tapi Kay takde sebab dia kena berniaga di Stadium. Takpelah tahan sekejap hari ini demi rezeki anak anak. Semoga Allah gantikan sakit ku ini dengan rezeki suami yang melimpah ruah.. Amin... So hari Sabtu kami bersama sahabat saya... Cik Ju. Alhamdulillah. Anak anak pun x banyak ragam. Mungkin sebab Abg Rayyan tak berapa sihat hari Sabtu tu. 

Kay janji nak bawa aku ke dentist hari Ahad. Tapi ada ke klinik yang buka hari Ahad? Tanya kawan kawan... Rupanya ada juga yang buka. Kak Su recommendkan aku klinik Dr Noorazlina di Kajang. Terus call buat appointment. Appointment aku pukul 2. Eh bukan dah tutup ke pukul 2 tu? En yang jawab telefon aku tu cakap takpe puan datang je pukul 2 kami tutup lambat.. allaaaaa... tacing jap.. ahahhaah.. Kak Su cerita klinik tu Dr Noorazlina dengan husband dia je yang uruskan. Dari angkat fon sampailah amek bayaran. Hanya mereka berdua.. So sweet kan.. hehehe.. Walaupun bz layan je soklan aku dengan mesra..


Berbalik pada gigi aku yang sakit ni. Aku memang tak boleh buka mulut aku dengan luas. So Dr Azlina kata takpe bukak je mana yang boleh. Memang kecik jelah.. Kesian juga kat Dr Azlina dok intai intai mana yang tak betul gigi aku ni. BTW,gigi aku memang banyak tak betul dari betul... I admit it. Lepas check Dr Azlina xtray gigi aku. Lepas xtray baru dia tahu kenapa aku sakit. Rupanya gigi bongsu aku nak keluar. Dr. cakap buat masa ni kita cuma boleh tunggu dia keluar. Kalau dia keluar senget kena operate kalau dia keluar betul kita just cabut mcm biasa je.. Gulp.... takutnya aku. tp Dr Azlina memang mesra dan friendly... Dia borak ngn kita sampai kita tak rasa takut pun.. Lastly dia cuma boleh bagi aku ubat tahan sakit, antibiotik dan air kumur untuk elakkan kuman memandangkan gusi aku dah kena infection pun. 

Aku harap gigi bongsu aku ni keluar la cepat dan betul.So aku boleh cabut je dia macam biasa tak perlu minor operate la bagai.. Seram oiiii...

Sape ada pengalaman sakit gigi? meh lah share... Gigih aku google pengalaman orang..

note: sakit sakit gigi pun aku masih mampu bersabar melayan karenah anak anak tau.. takdelah rasa mcm nak lempang orang pun.. hehehhe. sakit sebab bengkak je... =).. takpelah .. sakit itu penghapus dosa dosa kecil ku.. AMIN.
© ~Mai Lurve~ | Design By MH