Wednesday, August 20, 2014

Wordless Wednesday : Selfie

Jom layan gambar selfie kami...










Haha.. Hari tanpa kata kata kan... Banyyyaakkk lagi gambar selfie Rayyan dalam ipad.. Kalau letak sini 10 entry pun tak cukup.. ok dah.. kata Wordless Wednesday... Terlebih sudah...

note: sambungan cerita pasal raya esokla eyh... tata korang



♥Like , tweet and FB.Share peliss! ♥

Tuesday, August 19, 2014

Jom ke Benut Pontian.

Dah baca Cerita Syawal Pertama kiteorang ? Kalau belum silelah baca.. kalau tak pening lalat pulak nanti... Masih di Syawal pertama. Lepas tutup pintu semua kiteorang pun mulakan perjalanan raya pertama ke rumah Arwah Pakcik Harun. Arwah abang baba aku. Arwah meninggal seminggu sebelum nak raya.. Sedih dan terkejut. Arwah ni memang jarang kiteorang dapat jumpa. Susah la nak jumpa dia sebab dia buat kerja macam macam nak tanggung family dia. Actually dia bukan dari keluarga yang senang tapi dia tak pernah minta tolong atau bantuan siapa siapa pun untuk ringankan beban dia. Baba kadang kadang tolong hulur sikit sikit je tupun dia taknak. Arwah memang jenis tak suka susahkan orang lain hatta adik beradik sendiri.

Memang dah jadi kewajipan kiteorang setiap kali raya kiteorang mesti akan ziarah rumah arwah kat Benut Pontian.. Selain dari menziarah kiteorang ke sana untuk makan burasak dengan ketupat lui.. pernah dengar tak? Sedap gile.. Hari Raya je jumpa ni... Hari lain tak jumpa tau tau tau.. Ni makanan orang bugis. Orang bugis kalau tak kenal burasak sila bunuh diri yerk.. hahahahaha.. 

kredit to uncle google...

Nilah rupenya burasak. Burasak ni boleh makan dengan rendang...Tapi nak marvelous makan dengan lauk ikan terubuk masak asam pedas... perghhhhhhh..... confirm tak pandang benda lain dah.. Makcik (isteri arwah) memang pandai buat burasak nih... Memang tak pernah mengecewakan kalau dia buat... Confirm sedap. 


Nak masuk rumah arwah pakcik aku tu kiteorang kena park kete kat luar pastu jalan kaki sikit lalu ladang kelapa sawit baru sampai rumah dia. Adventure sangat kat.. So kata sepupu aku arwah pakcik aku tu meninggal masa dia dok buat jambatan tu... Dulu jambatan tu kecik je... Nak masuk kete kancil pun takut takut... So dia buat guna kudrat dia sendiri besarkan jambatan tu supaya kiteorang nak datang ziarah hari raya nanti boleh bawa masuk kereta. Tak payah parking kat luar dah. Tak payah jalan redah kelapa sawit dah.. Tapi hajat arwah tak kesampaian sebab masa dia dok buat tu dia sakit dan akhirnya Allah SWT menjemput dia dengan cara yang tenang.. Al-Fatihah... 


Dia dengan gadget papanya... Masa kiteorang lalu kat ladang kelapa sawit tu kan nyamuk punyelah banyak dok menjemput kiteorang... Dah sama sama terbang si nyamuk dengan kiteorang yang jalan kaki.. Dah macam pakej pulak rombongan Ariffin beserta nyamuk di belakang.. Menyesal pulak tak bawak cream nyamuk tu.. Kesian Aryan kena gigitan cinta dari nyamuk nyamuk kat situ.. Abes bintat kepala muka dia... hahahaha.. Lupe pulak nak amek gambar sebab syok makan burasak.. Lama jugak kiteorang kat rumah arwah... Dah puas borak barulah kiteorang gerak... Tupun sebab dah ramai yang datang rumah arwah... Mungkin family sebelah makcik aku kot... sebab kiteorang tak kenal pun. hihihihi.. 

Amek gambar atas jambatan yang arwah tak sempat siapkan.. 


Rayyan dengan Aryan tengok ikan dalam longkang tuh... Kat kampung longkang-longkang dieorang besar.. sampai boleh buat mandilah... hahahaha.. 

Lepas dari rumah arwah kiteorang terus balik rumah. Tak kemana.. Raya kedua baru kiteorang plan nak terjah muar.. Banyak rumah lagi perlu diziarah. Doa yang kami dapat berikan. Semoga arwah pakcik aku tenang di samping PenciptaNYA.. Semoga arwah bersama orang-orang yang beriman. Al-Fatihah. 



♥Like , tweet and FB.Share peliss! ♥

Monday, August 18, 2014

Cerita Syawal Pertama

Hari Raya tahun ni family aku bertambah lagi sorang... Aku kan dapat kakak ipar baru tahun ni... Majlis nikah abang aku pun aku belum cerita lagi kan kan kan.. Abang aku nikah dengan gadis pilihan dia bulan 4.. 04.04.2014... nice date... ok.. Tp sekarang aku nak cerita kisah Hari Raya pertama kiteorang... 

Kalau raya belah family aku nih, pagi raya semua kena kejut pakai kuali.... hahaha.. ok tipu sebenarnya... Tp siren mama tu dah boleh buat semua orang bangun dah... Macam biasalah pergi sembahyang raya... mandi sunat.. pakai cantik cantik serta wangi wangi.. Belah aku ni lepas solat raya confirm lepas tu ada je orang datang.. Kadang kadang mama baba opah tak sempat balik rumah lagi orang dah datang beraya.. hahaha.. nampak tak glamernya rumah family aku ni hah.. Tapi yang datang pagi pagi biasanya budak budak lah... Dalam pukul 10 macam tu, adalah jiran jiran datang beraya... So dah pakai cantik cantik wangi wangi kenalah siapkan hidangan untuk tetamu tetamu yang datang.. Itu dah memang menjadi rutin setiap tahun menjelang Aidilfitri... Mungkin sebab opah aku agak glamer di kampung sebab tu org attack umah opah aku dulu kot... Semoga Allah SWT panjangkan umur opah... 

So lepas layan tetamu yang datang berdesup desup la tutup sementara pintu sebab kiteorang belum raya dengan mama baba opah lagi... Maka disinilah al kisah semua cerita buruk kantoi... hahahahaha.. tu cerita adik bongsu lah... banyak sgt buat perangai.. kalau nak list memang sampai raya ke 10 pun tak abes der... Lepas bermaaf-maafan kami wat sesi photoshoot... Photoshoot dalam rumah je.. Sebab kalau keluar jiran yang lain datang takde pulak orang kat rumah.. Kesian kan.. 


Gambar bermaaf maafan ni je yang sempat amek sebab hati dah sebak dah... Tak sempat nak snap semua orang salam salam nangis nangis ... 


First capture... Alamak Aryan.. Kenapa lah dok dongak tengok papa macam tu... Abag Rayyan dah cantik sgt dah senyuman tu.. owhh.. time ni papa die berlari nak amek space la... Dia pelik kot tengok bapak dia lari macam lipas kudung... hahahaha... Puang baba pun tak ready tu hah.. Amek la lagi sekali..


Eyh.. Makin lebar pulak Rayyan senyum... hahaha.. Nice.. Masya Allah.. Keluarga aku... Cantik Alhamdulillah... hehehehe... Tema kaler tahun ni.. Susah gile nak cari baju kaler ni kot.. Yang lelaki baba dah beli siap siap... Beli untuk semua anak anak dia serta menantu dia dan cucu cucu dia.. Time ni adik aku yang no 3 dan wife tak dapat join sebab beraya belah wife dia.. Tapi yang sedih Airell tak dapat beraya dengan kami tahun ni.. T_T .... Kalau dia ada mesti lagi sempurna kan kan kan.. Takpelah.. maybe next next year kotttttt.... 


Candid time... hahahaha.. Tengok tu hero hero kecik aku.. Cute kan... Comel kan.. Alhamdulillah mereka memang behave... Orang suruh peace pun dieorang peace... suruh senyum pun senyum... hahaha... Comelnyeeeee.. Abg Rayyan walaupun demam sikit tp happy je... Die seronok sgt bila aku ckp Rayyan hari ni hari raya!!!... hahaha...  Next....


Mama dan baba yang romantik... ahaks.. Samping baba tu dia beli kat Terengganu... Pergi bercuti ke Terengganu semata-mata nak beli samping... hahahaha.. Samping baru... Bau tak bau tak..? Bau duit hangus.. hahahaha.... Baba kata biar mahal janji original.. Yelah baba... lovesssss both of u sooooo muchhhh.. Muahhhh... Next please....


 Boleh ke digelar pengantin baru..? Bolehlah kot kan.. Belum setahun lagi... So nilah dia abang aku dengan wife dia.. Aku ada 1 abang je.. Seorang pegawai polis di Penang dan seorang yang jenis tak kisah langsung pasal duit... Semoga bahagia sampai bila bila long... Next next..

Kenapalah awak buat pipi kembong macam tu Rayyan oiiii... Spoil tau... Amek lagi.. hahahaha


Bolehlah kan.. Biasalah budak budak kan... grrrrrr.. Next...
  

Last but not least... My youngest sista... Tahun ni dia SPM... Belajar pandai pandai Kilah... Esok kalau berjaya kau jugak senang... Kalau kau jadi doktor boleh aku tumpang sekaki nanti... hahaha... Jangan bagi mama baba susah hati.. Jaga kau macam jaga kambing sekandang... Anak paling bertuah dalam ramai ramai anak mama.. Sebab beza dia dengan adik aku yang no 3 tu 10 tahun... Makanya manja memang tahap maksima okeh... Eyh ada lagi gambar.. Gambar mama baba dengan anak menantu dan cucu cucu nya,... Opah time ni dah ketung ketang kat dapur sebab kejap lagi ada orang nak datang beraya.. Layan gambar jelah ek ek ek... 







Gambar tuan tanah kenalah lebih sikit... hahahahaha... Lepas selesai ambil gambar jiran jiran yang lain pun datang termasuklah adik baba.. Lepas tu baru kiteorang keluar beraya pulak? Ke mana...? Next entry okeh.. Jari aku dah penat layan keyboard nih hah... 


♥Like , tweet and FB.Share peliss! ♥

Labels

2014 (7) abang (5) activity (127) adik (7) adik-beradik (8) advertise (1) AG (3) agama (3) Aidiladha (1) aidilfitri (2) airell (2) Alhamdulillah (2) anak-anak (30) ANM (2) anniversary (1) Anugerah Juara Lagu AJL (3) aryan muzaffar (30) award (6) azam (1) baby... (153) baby...rayyan danish (37) bajet 2013 (1) berita (46) bf (5) blog (72) bola sepak (1) BP (2) breastfeeding (1) buddies (45) Business (1) cendiakawan (5) checkup (2) churp (5) cikenpox/chicken pox (2) contest (51) contest/giveaway (29) cuti (4) Dealmates (2) demam (4) doa (4) Faceblog (1) family (141) flight (1) fun (49) game (2) GAZA (2) gosip artis (41) Groupon (3) GSF (4) gunting rambut (1) hadiah (12) Haji (1) Haji 2013 (1) happy birthday (7) hari jumaat (11) hari raye (21) hari wilayah (1) harta jannah (2) HeartBeat (5) holiday (16) hospital putrajaya (1) hubby (96) husband (4) iklan (2) ilmu (1) info (56) Islam (2) jannah (1) JaNuaRi (5) johor bahru (2) kelas renang (1) kelas taekwando (1) keluarga (2) kerajaan (1) kereta (1) klinik kesihatan (1) lahad datu (1) lost (1) luahan perasaan (76) lupa (1) maharaja lawak (6) makan-makan (3) Malaysia (12) MAS (2) Masalah (1) mekah (1) Mekkah (1) merdeka (1) Mesin Fax (1) MH17 (1) MH370 (1) milkadeal (1) mimpi (1) Minyak (1) monday blues (4) new year (1) NICU (4) no komen (108) nuffnang (28) Office (1) officemate (1) opis (25) outstation (1) palestin (1) papa (3) patriotik (7) pejabat (1) pelbagai (77) pelupa (1) pengasuh (5) perang (1) permata hati (1) persiapan hari raya (3) petua/tips (19) Photobook (1) PICC (1) playground (1) PMR (1) Politik (1) PPA1M (1) pray (1) pray4MH370 (1) pregnant (11) puasa (14) putrajaya (12) Rakyat (1) ramadhan (6) rezeki (1) rumahtangga (1) sabah (1) saje je (137) salam jumaat (2) sales (1) Sarawak (1) scarf (1) segmen BA (5) selamat hari guru (1) sharing (25) shopping (7) siblings (1) son (1) style (1) suami isteri (1) susu ibu (1) syawal (1) tahun baru (3) Tanamera (1) taska (13) tazkirah (5) tentera (1) tudung (2) tutorial (1) ujian (3) wayang (1) wedding (11) wish (2) Wordless Wednesday (23)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute