blog kay & yana: 2016

Mana Cerita Raya Yana?

21 July 2016

Soalan tu tanya pada diri sendiri. 
Sebabtu mention nama sendiri 
- _____________-

Seronok tengok blogger blogger share cerita pasal hari raya. 
Aku bukan taknak cerita... bukan.. 
Tetiba macamlah ada orang kisah nak baca cerita raya ko... 
haha... 

Aku bukan taknak cerita.. Nak sangat. Semua orang pun nak cerita kisah hari raya masing masing. 
Sebab Hari Raya ni setahun sekali je kot. Kalau tak cerita, tahun depan dah tukar tema kaler. kan ? ;D
Cuma aku belum transfer gambar gambar time Raya ke PC. In Sya Allah bila dah transfer dah edit cantik cantik , buang segala jenis jerawat kat muka, bagi ploless sikit aku updated sini ye. 


Kite bagi teaser je dulu lah gambar hari raya. 
kekwat kan? ;D
Macam kembar tak? macam kembar tak?
Adik beradik seibu sebapa. 

Okay bai. 
haha..

LEGO Free di IOI Mall Putrajaya

20 July 2016

Kesian blog aku ni
Rasa nak nangis pun ada bila bukak blog
Nampak sangat terabai terombak terbuang dan segala jenis ter la
-____________-

Agaknya kalau blog ni boleh bercakap dia dah bercakap kot
Apesal lah tuan aku ni pemalas sangat nak menulis menaip bagai ni
eh? macam dah lari daripada tajuk.

Korang tau tak setiap hari Sabtu LEGO IOI Mall Putrajaya akan buat aktiviti dimana aktiviti ni untuk anak anak yang berusia 5 tahun ke atas. Aktiviti apa? Tak susah pun. Kalau anak anak korang jenis yang gila LEGO bawa dia pegi butik LEGO IOI Mall di Putrajaya setiap hari Sabtu. Anak anak korang akan diberi LEGO PERCUMA.. ye aku ulang sebab korang kan suka wording PERCUMA kan... ;D 

Tapi syaratnya anak anak kena buat LEGO ikut tema bulan tu. Setiap bulan tak sama design LEGO yang akan keluar. Dan bila dah siap buat bentuk yang LEGO nak , anak anak boleh bawak balik LEGO yang dieorang buat tu. Okay lah kan.. Kat sini kita boleh tengok skill anak anak macammana. Macammana dieorang asah skill untuk buat LEGO mengikut arahan. Anak anak cuma boleh buat aktiviti ni sebulan sekali je. Bulan depan datang lagi buat lagi dapat lagi FREE LEGO... Gittew.. 



Ni masa mula mula aku bawak Rayyan Danish join aktiviti LEGO ni. Sebenarnya tak tahu juga pasal aktiviti ni tapi kalau kiteorang pegi IOI mesti masuk butik LEGO ni.. Bukan nak beli pun saje je window shopping kata omputih. kikiki... Bila pegi haritu aku nampak ada budak budak dok duduk kat tikar buat LEGO. Aku pun tanya staff kat situ cakap dieorang buat aktiviti. Kanak kanak boleh bawak balik LEGO yang dieorang buat tu. Rayyan kan memang suka LEGO sampai bapak dia beli LEGO macam macam dari yang original sampai lah ke brand yang ntah ape ape ntah. Rayyan memang excited la nak join. Bila dah daftar akan dapat tag nombor giliran bentuk LEGO jugak.. serba serbi LEGO. Setiap sesi limit 20 orang je. 


Memang mostly anak anak Cina yang suka mainan ni. Tengoklah tu cuma ada dalam 2-3 orang je budak Melayu termasuk Rayyan. Yang lain semua Cina. Budak melayu suka main PS3 je kot... 
-______-


Ni first time Rayyan buat aktiviti ni. Tu pun MakNgah dia tolong. ;D
 Oh sebelum terlupa, sesi aktiviti ni akan bermula jam 12.00 tengah hari. Kat butik tu ada bagitahu masa masa yang anak anak kita boleh join kalau berminat. 



Yang atas tu hari lain , yang bawah tu pun hari lain. Masa nak edit gambar ni aku ingat aku tertransfer dua kali rupanya tak... hari yang lain baju je baju yang sama...
T_______________________T

Nampak sangat mak awak ni dah takde baju lain untuk awak Rayyan...  haha... Adoi.... 

So far aku rasa baru 3 kali je pergi. Ingat Sabtu ni kalau tak kemana nak pegi lagi. Bulan 7 punye design tak tahulah apa. Aku pun bukannya tahu design design LEGO ni. 

So korang yang tak tahu nak buat apa hujung minggu bolehlah spend time dengan anak anak join aktiviti ni. Parents boleh buat sama sama takde masalah. Anak anak pun mesti seronok bila dapat LEGO FREE.. Siapa nak bagi kan..? Ko ingat LEGO ni murah ke? secoet macam tu pun dekat RM50 agaknya. 

Pergi lah ye. Berikan Masa Korang Untuk Anak Anak... 
Dah macam iklan hari raya pulak. 

Selamat mencuba !

Rindu Menulis

24 June 2016
Rindu sangat nak menulis kat sini. Rindu sangat nak membebel kat sini. Rindu sangat nak tengok blog ni dapat banyak komen macam dulu.

Sejak aku aktif bebenar business ni memang susah nak fokus pada blog. Masa pun sekarang ni sangat sangatlah limited. Nak bahagikan dengan business since aku memang takde assistant nak tolong aku packing barang , tulis consigment note, pergi poslaju, layan whatsapp, layan PM, semua aku buat sendiri,.. Sampai satu masa tu aku upah adik ipar aku untuk tolong aku packing dan tulis consigment note. 

Setiap pagi sampai office aku akan bukak blog aku. Tengok je blog aku ni. Cantik dah.. Tapi sayang berhabuk. Orang pun taknak datang rumah yang banyak sawang sawang ni kan? Tapi ada juga yang setiap hari singgah ke teratak "Blog Kay & Yana" ni. 

Oh ye.. Aku nak tukar nama blog aku. Dulu aku guna nama "MAI LURVE" sekarang aku tukar ke "BLOG KAY & YANA". Kenapa tukar? Sebab aku rasa orang susah nak ingat nama blog aku yang lama.. Ejaan pun macam budak tak pergi sekolah kan. kan kan..hehehe.. So aku tukar la nama aku dan Kay.. Mana tahu blog aku jadi famous macam blog redmummy.. ok perasan.. hahaha.. 
 
By the way, thank you korang sebab selalu singgah sini walaupun berkurun tajuk tu juga kan.. maafkanlah Yana mu ini yang pemalas lagi pemalas. Hah nampak kan pemalas nya tu. Hari ni rajin sikit sebab esok cuti... joget sikit...

Oklah.. nanti sambung bebel lagi.. Jom tengok gambar budak mata bulat sorang ni.. 
-
-
-
-


Salam Ramadhan Al-Mubarak

06 June 2016






Di kesempatan ini Yana dan keluarga nak mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramdhan Al Mubarak kepada semua kaum muslimin dan muslimat yang sentiasa menyokong Yana. Terima kasih kerana sudi menjenguk dan menyinggah rumah usang yang dah berhabuk ni walaupun lama Yana tak berceloteh kat sini... 

Semoga bulan Ramadhan tahun ni membawa sejuta kenangan yang manis buat kita semua... 

Setting NIAT
Upgrade IMAN
Download SABAR
Delete DOSA
Approve MAAF
Hunting PAHALA !!!

Yana memohon maaf sekiranya tulisan yana selama ini ada menyinggung perasaan sesiapa yang membacanya... Semoga kita dipanjangkan umur dan dideraskan rezeki untuk ketemu lagi Ramadhan tahun depan... 

Last but not least... Menu apa hari ni..? hehehehe



Salam Isnin..

28 March 2016

Salam Isnin... Monday blues ke uolls..?? samalah kita... hahahaha.. selagi belum tutup mata kerja, kerja, kerja.. hihihi...

Terlebih dahulu aku menyusun sepuluh jari cantik ku mohon maaf sebab hampir sebulan juga meninggalkan blog tanpa tulisan.. sebab jari jemari ni terlalu longlai untuk menekan keyboard... cia cia cia.. hahahaha... kita batuk dulu ..uhuk uhuk uhuk sebab banyak sangat habuk...

Banyak nak cerita,, cerita yang dari tahun lepas pun belum sempat di abadikan di sini... Mood memang kelongkang dan kelaut... Cari cari tak jumpa... Bila blog dah berwajah baru , baru nampak sikit sinar sinar bayangan mood tu nak tekan keyboard.. boleh gitu.. macam nak ketuk je kepala kan kan kan... 

Semoga hari Isnin membawa permulaan semangat yang berkobar kobar buat korang untuk bekerja lebih keras pada minggu ni.. Minggu depan kita tunggu mood Isnin minggu depan.. ooo bagi orang Johor yang mula kerja hari Ahad, korang punye blues monday tukarlah pada hari Ahad... hehehe..

Sekian

Salam sayang,
Yana


Cuti Hari Wilayah

01 February 2016


10 tahun dah jadi orang Wilayah Persekutuan Putrajaya. 

Tak tahu lah sampai bila jadi orang wilayah...

Selamat Hari Wilayah.

Yang penting harini cuti..

Yeay...!!!

Tazkirah Jumaat

29 January 2016


Walaupun tidak kaya harta tapi biarlah aku bahagia hidup bersama orang orang yang aku sayang... Sekurang kurangnya mereka masih ada di dunia ini untuk aku sentiasa meluahkan rasa sayang dan rindu. Semoga Allah SWT memanjangkan usia aku dan orang orang yang aku sayang... AMIN.. 

salam Jumaat =)

Testimoni Bidara Shower Gel

28 January 2016

Ok petang petang gini kita layan testimoni Bidara Shower Gel. Ada sorang akak ni dia dah 3 kali beli Bidara Shower Gel dengan aku. Katanya anak dia serasi dengan Bidara Shower Gel ni. Tidur pun dah tak meracau lagi. erk? aku sajalah tanya kenapa dengan anak dia. Dah 3kali baru berani nak tanya tu pun bila dia dah start cerita dulu pasal anak dia ni. Apa punya seller lah.. haha.. Aku ni jenis tak suka tanya benda benda yang tak best yang buatkan seseorang tu down akibat masalah masalah tertentu. Gitttuuu...

Akak ni bagitahu anak dia macam lemah semangat sebab dieorang satu family pernah diganggu jin/syaitan. Dah pernah berubat dan Alhamdullillah lama lama 'benda' yang mengganggu mereka satu keluarga pergi. Yang ni kena berubat dengan ustaz atau pun perawat yang betul lah. Kalau salah takut makin menjadi jadi pulak gangguan tu. Kakak ni cerita dia ada dua anak. Anak pertama dia lelaki. Anak dia yang lelaki ni macam lemah semangat. Mungkin dia pernah diganggu atau dia pernah nampak Wallahualam. Kadang kadang nak ke dapur pun takut. Nak kesana sini semua kena mak dia teman. Mak dia pun dah pernah bawak dia berubat.  Jadi mak dia cuba beli sebotol dulu Bidara Shower Gel untuk anak dia. Katanya ustaz yang merawat mereka kata bidara bagus untuk elakkan gangguan jin/syaitan ni. Bila anak dia cuba sebotol nampak anak dia serasi dan kurang demam. 










Alhamdulillah. Aku sebagai seller cuma mengharapkan customer customer kesayangan sentiasa serasi dengan produk produk yang aku jual. Bidara Shower Gel ni bukan boleh mengelakkan gangguan tapi boleh juga digunakan untuk kesihatan kulit. 

Kalau korang nak cuba Bidara Shower Gel ni boleh beli dengan aku ye. Wassap je aku dan aku akan terus membalasnya. Cewahh...!!!

Bidara Shower Gel 500 mls 
RM29.90 
Pos + RM7.00 untuk Semenanjung RM10.00 untuk Sabah & Sarawak 

Call / Wassap 
0197191992


Terima kasih sebab sudi membaca... Jemputlah beli ya. 

Majlis Graduasi Pra Sekolah SK Putrajaya Presint 16(2)




Tepuk dahi la ye semua... Cerita tahun lepas... Nampak sangat aku ni blogger pemalas kan. Cerita tahun ni nanti aku forward tahun depan pulak... pfttpftt... Geram dengan diri sendiri sebab malas sangat nak menaip.. Kadang kadang rasa nak lempang je pipi sendiri biar sedar sikit blog aku ni dah bersawang dah... Bila dah sedar baru terhegeh hegeh nak updated... Tu yang cerita tahun lepas bawak masuk tahun ni punya entry... mihmihmih... Harap korang faham kemalasan hakak ni tahap dewa tau. Mohon jangan dijadikan contoh eyh... (T_T)


Bila anak nak konvo ni mak bapak punya excited lain macam sikit. Macam seronok terlebih padahal anak cool je. Biasa lah tu. Apatah lagi anak pertama kan. Kalau boleh nak bawak satu kampung datang memenuhkan dewan tapi takut kena halau pulak dengan pak guard. Jadi bawa mak mertua jelah buat peneman kala bosan. Nak harapkan Kay.. ko tak nampak dia pakai speck mata hitam dalam dewan... Nak membuta le tu.. Dia sorang je kerek pakai speck mata hitam dalam dewan tau... Drama sangat. 



Dewan sekolah ni punyalah panas. Dah lama tak masuk dewan sekolah. Harapkan kipas siling jelah.. Tupun ramai mak bapak yang berkipas. Cuba bawak keluar anak anak depa hilang terus rasa panas. Mindset semua tu tau tak. Haha ! Comel je tengok budak budak kecik cenonet keluar pakai jubah. Teringat pulak zaman aku tadika dulu. Aku dulu tadika kat KEMAS je tapi Alhamdulillah jadi orang takdelah jadi setan. 


Dipanggil nama sorang sorang naik pentas ambil sijil dan piala. Yang tu Guru besar sekolah tu. Dieorang dok panggil bonda. Setiap pagi bonda dieorang ni tunggu depan gate menyambut kedatangan anak anak murid kesayangan. Anak anak murid kenalah salam bila dah lalu depan dia. Tu tandanya hormat ye anak anak. Hihi.. 




Lepas majlis penyerahan sijil untuk anak anak Pra Sekolah, Dieorang ada buat persembahan. Errrmmmm.. pendapat aku persembahan lebih menarik jika mereka menari atau berlakon ke atau apa apa jelah.. Nama pun persembahan. Perlu ada something yang best sebab mereka budak budak yang comel.  Bukan nak kondem tapi mereka cuma miming je lagu upin ipin. Takde movement takde persembahan apapun. Maybe cikgu cikgu tak sempat nak trained anak anak untuk buat persembahan kot. Masa pun suntuk kan.. But it's okay cikgu. 



Ni lah akibatnya bila dah bosan kan. 
Selfie selfie foto foto sendiri
bergaya berdiri gaya paling trendy cuma buat happy.. 
Haha... 





Lepas persembahan anak anak amek gambar kelas pulak. Syahdu juga bila fikir ni last Rayyan dapat jumpa kawan kawan dia. Sebab lepas ni dia akan masuk sekolah di P18(2). Harap kenangan yang terindah terukir lah disini ye Rayyan. Semoga ilmu yang Cikgu Teh curahkan dapat digunakan sepanjang zaman. 



Bila balik tengok dalam bag yang kiteorang dapat tu ada gambar Rayyan. Dah siap frame tau. Kelllasss gitu. Tapi Ya ampun.. Kenapalah gambar Rayyan ni selekeh je aku tengok. Hidung tu kembang !! Sahlah ikut bapak. Haha !! 

Apepun tahniah Rayyan. U did a very good job... 


Wordless Wednesday : Darjah 1

27 January 2016

Ada budak perasan dia pun darjah 1. 
Next entry kita cerita okeh...
Happy Wednesday u olls !!

Mari Berniaga

26 January 2016

Bila cerita bab berniaga ni sebenarnya aku dah macam macam berniaga. Kepuasan berniaga memang susah nak cerita. Kalau korang nak tahu kepuasan tu cubalah berniaga. Mula mula dulu aku berniaga barang barang baby. Ni masa aku pantang Rayyan Danish. Aku jadi dropship dengan sorang supplier ni. Dropship adalah permulaan yang terbaik untuk korang yang baru nak bermula berniaga tapi taknak keluar modal. Aku cuma promote barang barang yang aku jual , bila ada yang nak beli dia bayar pada aku then aku proceed payment pada supplier. Dan supplier yang uruskan postage ko cuma duduk goyang kaki amek komisyen je. Gitu. 

Lepas tu supplier aku ni ada problem dengan pihak kastam sebab dia amek direct dari oversea. Aku pun tak berapa faham sangat bila dia explain tu. Aku ya kan aje. Lepas beberapa kesusahan menjual barang barang dia sebab kes kastam tu aku pun stoplah jadi dropship dia. Rezeki Allah ni luas tau. Ko cuma perlu rajin mencari je. Lepas tu aku stop sekejap berniaga. Sampailah mengandungkan Aryan aku berniaga semula. Masa tu aku jual tudung Putri Dewi. Tudung ni sumpah best. Putri Dewi time tu memang tengah naik lah. Banyak kali aku restock confirm habis. Kebetulan budak budak office lama time tu semua gila Fareeda. Nak beli Fareeda original tak mampu harga sampai dua tiga ratus. Pakai Putri Dewi pun best sebab dia ada kualiti tersendiri. Kain dia lembut sangat. Lama juga aku berniaga tudung Putri Dewi ni. Lepastu aku dapat tukar. Bila masuk pejabat baru aku tengok staff kat sini majoriti pakai tudung bawal. So aku rasa marketing kat sini susah. Permintaan takde. Bila aku rasa tak sesuai nak niaga tudung Putri Dewi kat sini aku stop jual. Tapi dalam masa yang sama aku jadi dropship untuk jual baju baju daripada Glory Collection. Glory ni baju baju dia best dan murah. Sangat murah. Tapi bila terlalu ramai dropship aku rasa macam susah juga nak jalan. Then aku slowdown jadi dropship Glory Collection. 

Sampailah satu masa aku baca blog kak Ila Saleh. Seronok sangat tengok dia niaga EKF. Dia niaga EKF mula mula. Dari duit niaga dia tu dia mampu bawak anak anak pergi Mekah.. Allahuakbar...!! indahnya.. Walaupun dia ambil cuti tanpa gaji tapi dia masih boleh bayar segala hutang piutang macam biasa. Seronok sangat tengok dia niaga. Time tu aku rasa semangat nak berniaga ni datang balik. Aku berniaga produk dari Dr Zulkifli Shariff. 



So far aku seronok sangat berniaga produk Dr Zulkifli ni. Alhamdulillah sampai sekarang masih lagi berniaga. Yang seronoknya sambil berniaga kita dapat kawan. Bila customer bagi testimoni yang baik aku rasa puas sangat dapat tolong orang. Aku harap aku dapat berniaga apa sahaja. Dan aku selalu doa supaya aku dan suami menjadi usahawan yang kaya-raya supaya kami dapat tolong orang orang susah. AMIN...

Korang pun doakan kami ye. =)  

So kalau korang nak cuba produk Dr Zulkifli Shariff  ni boleh wassap aku laju laju. Segala jenis info aku akan cuba sedaya upaya untuk consult korang. Produk produk Dr Zulkifli yang aku jual ni mostly untuk mereka yang ada masalah kulit seperti kulit kering, ekzema, kulit sensitif, aromatherapy untuk kita. Jemput beli dan cuba ya. 

Segala pertanyaan tentang produk Dr Zulkifli boleh direct wassap aku ye..

yana
0197191992 

Aryan Muzaffar Dah 3 Tahun !!!


Throwback punya cerita.. Tak berapa nak fresh sangat eyh. Tapi tetap nak cerita kat sini. Bulan Disember hari tu hari jadi Aryan. Aku rasa tahun ni aku malas sesangat nak buat birthday party kat nursery dia. Apatah lagi nak buat majlis bebesar celebrate birthday dia... lagilah malas... patutlah rezeki susah nak masuk kedekut kan.. ahahaha.. Taklah.. bukanlah kedekut sangat.. kekangan masa membuatkan kiteorang tak dapat nak buat party kat nursery dia. Aku beli kek kecik je lilin 3 batang nyanyi nyanyi kat rumah bersama orang orang tersayang.. Jadilah kan... Yang penting kita celebrate walaupun kecik kecik aje... 




Birthday cake by Bakery Cottage. Asyik la Secret Recipe pun boring juga. Lagi pun SR tak de kek comel macam ni. Kek kat SR semua jenis 10 orang punya makan. Buat penuh icebox aku je. Yang tak bestnya abang dia macam jealous pulak tak beli kan dia kek. Eh dah kenapa? Berapa kali nak celebrate birthday abang? Hari tu yang mama dok sibuk booking kek dinasour tu siapa punye?? hah mulalah nak hangin sebab dia buat perangai merajuk dia tu. 

Tak sampai hati kay pujuk Rayyan potong kek sama sama. Kengkonon dieorang keluar dari rahim aku ni tarikh yang sama lah... Lantak... Janji happy... Naiklah si abang di atas kerusi si adik semata mata nak merasa jadi birthday boy.. Gedik betul anak teruna sorang nih !!  







 Beza birthday boy dengan perasan boy... yang diraikan siap pakai topeng mata. Tapi mata tak boleh bukak..wakakaka... Lepas tiup potong pun together gether gitu. Naik hancur kek yang aku beli tu. 



Posing sikit birthday boy !! time ni aku suruh abang die pergi amek pinggan dengan sudu kat dapur sebab nak makan kek. Laju je dia lari ke dapur. Nasib baik tak pecah pinggan mangkuk aku.. Kalau tak tahan jelah telinga dengan bapak dia membebel. ahahahaha.. Dapatlah birthday boy ni posing sorang sorang... Comey tak??? hihihihih



Dapat toys !!! dieorang tidur pukul 2 pagi aritu sebab nak main toys yang kay belikan.. gasaklah.. pandai pandai lah bapak korang layan. Siapa suruh belikan toys tengah tengah malam. Kotak tu lagi besar dari Aryan. hihihi

Happy birthday Aryan Muzaffar. Membesarlah dengan sihat dan sempurna. Jadi anak yang soleh. Jadi anak yang baik. Semoga Aryan berjaya di dunia dan di akhirat kelak. Semoga Aryan sentiasa ingat Allah SWT, mama, papa, abang. Semoga Aryan dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan di dunia mahupun di akhirat. We loves u so much sayang... 

Happy Birthday sayang...
Muhammad Aryan Muzaffar bin Khairul Anuar... 
3 years old... !!! 

Salam Tahun Baru 2016

07 January 2016

Sempat lagi ke nak wish happy new year??? awal bulan lagi kan.. so sempat lah lagi... hahahaha.. Maaf lah sebab dah lama mendiamkan diri.. Mood nak menaip memang kelaut la... laut china selatan barangkali... Nak updated apa apa malas betul nak transfer gambar... Apatah lagi bila office ni block Facebook dan block segala website shopping dan hiburan.. Stress gila sebab takde hiburan... ahahahaha.. 

Apa azam tahun baru? aku? takda... cuma azam aku tahun ni nak kumpul duit banyak banyak.. Dan nak cuba masuk contest.... Semoga Allah SWT murahkan rezeki aku dan keluarga... Since tahun ni adalah tahun yang sangat mencabar bagi kami suami isteri... Tahun ni ekonomi kita agak teruk kan.. Segala jenis subsidi nak ditariknya.. Dah tu income tax pergi mana lah agaknya kan...?? tett... Tahun ni juga kami terpaksa bayar duit pinjaman perumahan melalui potongan gaji... RM1k ++ okeh seorang.... Kiteorang ni redha dan tawakal je lah.. maybe dalam setahun ni banyak hari la aku kena berpuasa sebab nak berjimat cermat.. Alhamdulillah... Cepat sikit aku dapat ganti puasa kan.. 


So apa azam u olls??? Meh la share.. ke forward azam tahun lepas? hihihihi....

Blog Kay & Yana Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign