Assalamualaikum
Salam Muhibbah
korang mesti selalu panaskan makanan kan... apatah lagi bulan puasa ni... beli kat bazaar macam nak buat kenduri satu kampung (standardlah aku pun macam tu gak... nafsu makan la katakan) bila tak abes waktu buka puasa mesti nak bawak ke sahur... time sahur pulak taknaklah makan sejuk sejuk... confirmlah akan ku panaskan makanan ituw kan... tetiba aku terbaca satu artikel tentang risiko panaskan makanan ni.. aduihhh... jom baca
"Makanan yang tidak habis akan disimpan di dalm peti ais, kemudian
dipanaskan semula untuk hidangan akan datang. Mungkin juga anda suka
makanan bersantan yang dipanaskan berulang kali.
Bagi anda yang suka panaskan makanan, mereka menganggap semakin lama dipanaskan semakin sedap dan kena dengan selera.
Namun sebenarnya kesan makanan bersantan yang dipanaskan berulangkali
akan membentuk aseton, radikal bebas yang boleh membahayakan kesihatan.
Radikal bebas ini akan menempel pada pembuluh darah yang akan
menyebabkan ia menjadi sempit dan tersumbat. Jadi, elak memanaskan
makanan berulangkali."
info daripada : http://mingguanwanita.karangkraf.com/
so lepas ni kene bangun pagi la jawabnya nak masak sahur.. aishhh.. persoalannya... masak ke??? jeng jeng jeng...
alahaiiii,hmm susah lah cm tu.selalu mmg masak siap2,then panaskan.mmg dr dulu lg amalkan cm tu.even makanan ank pun rara masak siap2,then panaskan balik.so x boleh lah eh.hmmmmm
ReplyDeletemasak sikit2 je utk elak makanan x abis dan akhirnya dipanaskan berulang kali.hehe
ReplyDeleteoho... seriusly? selalu sangat macam tu.. mana larat nak bangun awal berketung-ketang dekat dapur tu.. huhuhu..
ReplyDeletetapi yang tak elok kalau berulang kali panaskan kan? ngeee
owhh macam tu ke.. Adeh. Nampaknya kena bangun awal la masak sahur. Heee...
ReplyDeletelaa.. yeke.. pnskan makanan pun bahaya ye.. thanks sharing.. 1st time tau nih...huhu
ReplyDeleteouchhh.. sy suka panaskan makanan jugak.simpan dalam peti, pastu panaskan balik guna microwave ..erkkk
ReplyDeletemakanan yg bersantan aje la yg tak elok kan~ :)
ReplyDeleteoooo. tak elok jugak ye kalau selalu panaskan lauk. baru tahu. huhuhu.
ReplyDeleteselalu buat jugak sebelum ni, lepas tahu bahaya terus habiskan makanan terus je senang. Takyah simpan-simpan dah, huhu
ReplyDelete