blog kay & yana: Mengempiskan Perut - Cadangan Penyelesaian

Mengempiskan Perut - Cadangan Penyelesaian

17 February 2011
 

Masalah ini seringkali menjadi satu isu hangat kepada sesiapa yang mengalaminya. Kadangkala boleh memberikan kesan kepada emosi seseorang. Lazimnya sesorang yang mengalami perkara ini tidak mengetahui sebab-sebab kenapa hal ini terjadi. Namun kebanyakan mereka tidak menyedari bahwa cara pemakanan merupakan faktor utama terjadinya hal yang demikian.

Bagi seorang wanita, perut yang agak berisi atau dengan kata lain, buncit adalah perkara yang amat memalukan. Namun ia tidak menjadi satu masalah yang besar kepada lelaki. Hari ini saya ingin berkongsi tips-tips yang mudah untuk mengempiskan perut tanpa perlu mengeluarkan kos yang tinggi.

Jika anda makan nasi jangan disulami dengan air. Ini untuk mengelakkan perut buncit. Sebaiknya minum air dua atau tiga jam selepas makan. Selepas bersalin, sesetengah wanita mengalami masalah perut buncit.

Cara untuk memulihkannya kembali ialah dengan campurkan sedikit kapur makan, lima helai daun sirih, beberapa titik minyak kayu putih dan satu sudu besar air limau nipis. Sapukan ramuan ini pada perut dan pakailah bengkung. Lakukan sehingga nampak perubahannya.

Manakala cara yang kedua, tanak kelapa hingga menjadi minyak. Setelah sejuk, sapukan pada perut. Biarkan selama 10 minit. Lakukan setiap hari sehingga menampakkan hasilnya.
Didihkan jadam dengan sedikit air asam jawa sehingga pekat. Apabila suam, lumurkan pada perut sebelum memakai bengkung.

Cara yang ketiga, ancuh sedikit asam jawa, segelas air panas dan garam. Embunkannya semalaman. Keesokkan paginya minum air tersebut sebelum membasuh muka.

Satu lagi cara yang paling efektif, sebelum dan selepas bangun tidur, lakukan senaman Sit Up sebanyak 13 kali. Amalkan senaman ini setiap hari untuk mendapatkan hasil yang memuaskan. Selain itu, hendaklah makan mengikut keperluan sahaja. Amalkan berjalan pantas dan cuba kempis perut dengan tarik nafas.

Klik2 HB Me, inform kt shoutbox nanti me klik2 blek HB u

4 comments:

  1. thanx for ur info.mmg tgh mencari petua nk kempis kn perut.lepas beranak perut susah nk kempis.huhu.buncittt.maluuu

    ReplyDelete
  2. bgus utk di praktik kan...kah kah kah

    ReplyDelete
  3. wahhh terase seoalah2 entri ini ditujukan kebatang idung shayeee okehhh hahaha (eh motip2 nak bersaye2 bagai ngan ko ni ape kessss hahaha :P)

    ReplyDelete

Blog Kay & Yana Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign