blog kay & yana: Aryan Muzaffar demam...

Aryan Muzaffar demam...

29 January 2013
Assalamualaikum
Salam Muhibbah

Jarang kite dengar baby yang baru lahir demam kan... tp siapa sangka Aryan Muzaffar yang baru berumur 2 ari telah dijangkiti demam... malam pertama Aryan tdo kat umah die agak meragam sikit. aku ingat perkara biasalah sebab masa Rayyan Danish pun sejam sekali nangis... semalam je.. malam malam lain da ok da.. mungkin pada aku baby time tu tak biasa lagi dengan suasana dunia ni kan.. so hanya bagi susu dan dodoikan die... mmg penat sebab die asyik meragam je.. aku ingat malam je.. siang pun mcmtu... tdo sekejap then nangis.. bg susu tdo letak nangis lagi.. aku ingat susu aku tak kuar lagi so maybe die lapar.. tapi aku masih bg juga susu.. aku taknak anak aku minum FM..kalau bolehlah... sebab aku mmg berniat nak BF kan die sampai 2 tahun.. amin amin amin..

ahad malam mama ckp badan bb mcm panas.. aku dah riso.. panas? bb demam ke cuaca yg panas? trus amek temperature amek suhu aryan.. 37.3 darjah celcius.. demam ke? esok paginye kay nak report kt klinik presint 3 aku minta kay inform suhu baby... sampai sana kay call.. mmg demam... kene bwk jumpa doktor dengan kadar SEGERA... alahai.. lemah semangat.. siap siap terus bwk aryan jumpe doktor... doktor buat surat refer hospital dengan kadar SEGERA.. kadar SEGERA sangat merunsingkan aku time tuh... adoiii...

balik rumah sekejap sebab family in law aku da sampai... mama siapkan makan utk aku.. bb jgn citer lah.. kejap kejap nangis kejap kejap nangis... susu pun nangis... aku pun nak nangis bile dgr die nangis.. emosi ibu dalam pantang time tu agak huru hara.. hahaha.. siap siap terus ke emergency kes... ok time pegawai perubatan kt kaunter tu check suhu aryan da naik 38 celcius... hati seorang ibu mula doa semoga anaknye tidak apa apa.. lpas tu die bwk aku dan aryan masuk... terus refer pada doktor... hanya aku yg hadapi semuanye... kay, rayyan danish, mama dan mak mertua aku tak boleh masuk so kene tunggu kat luar... dlm wad kecemasan tu doktor check sekali lagi suhu aryan... masih 38.. dan die masih kerap menangis.. aku kerap susukan die untuk elak die nangis.. pantang letak pasti die akan menangis.. dan aku tau die tak sihat... aku doa dan terus berdoa.. doktor check lg... katanye die perlu amek darah aryan.. huh? die baru 2 ari da kene amek darah.. Ya Allah kesiannye.. bile doktor tu tgk aku mcm tak kuat nak tgk aryan kene cucuk die suruh aku tunggu kat luar bilik... dr luar bilik rawatan aku dpt dgr suara anak aku menangis... masa tu juga hati aku sgt sgt sgt runsing dan aku mula menangis.. yes.. aku menangis... abes basah tudung aku buat lap air mata aku nih.. dlm hati tuhan je yang tahu.. dimana silapnye... apakah puncanye. hanya Allah yang tahu... bile doktor dah sudah amek darah aryan die minta aku susukan aryan.. then doktor btau.. "die demam la puan.. saya akan buat surat untuk tahan die kat NICU ye... dekat sana puan boleh tanya doktor yg lebih pakar..." tahan wad?? anak aku kene tahan wad?? time tu hati dah mcm taufan da... tak tau nak ckp mcmne... hanya doa dan terus berdoa... sesungguhnya aku sgt lemah time tuh... mereka siapkan segala persiapan untuk aryan muzaffar ditahan wad... bile nak ke NICU aku minta mereka panggil kay masuk.. bile kay masuk sekali lagi aku menangis sbb sesungguhnya aku tak sampai at nak tgk anak aku kene tahan wad... hati seorang ibu kan... sgt sensitif.. apatah lagi umurnya baru 3 ari...

sampai di NICU, aku blurr.. nurse kat situ amek aryan untuk timbang. detail checkup,.. aku ngn kay hanya duduk perhatikan nurse tu... sambil meraung raung anak aku sambil tu lah aku nangis... die letak aryan dalam bb coat dieorang.. da disalinkan baju kaler pink...dan diletakkan dalam satu bilik.. aku msih dgr aryan menangis... hati aku time tu tuhan je yg tau.. kay pun tak senang duduk dibuatnye... ada satu doktor tu dtg minta aku bf kan bb kat bilik breastfeeding.. aku terus amek aryan.. terus g susukan die.. senyap die... sambil susu sambil menangis.. syahdu okeh.. dtg satu doktor interbiu aku tanye psl aryan... ble dah jawab semua soklan die, doktor tu ckp aryan kene tahan wad... aku minta utk stay temankan aryan.. doktor tu ckp wat masa ni takde bilik kosong so aryan kene tinggal... lglah laju air mata aku.. tak sanggup rasanye aku nak tinggalkan die kat NICU tu...

doktor : puan janganlah risau.. kat sini dia akan dijaga dengan baik.... kite akan pantau die.. kalau ada bilik kosong kita akan call utk rooming-in dengan baby.. doktor pakar akan jumpa puan terangkan segalanya.. jangan risau puan.. anak puan takde pape kat sini.. puan boleh hantar susu badan ke kita bile bile masa je...

aku mmg tak terkata la time tuh... sedih yg amat sgt... abes basah lencun tudung aku... aku suruh kay blek umah dulu hantar danish, mama dan mak mertua aku balik... pastu nanti amek aku kat NICU ni.. aku nak susukan aryan sepuas hati aku.... sampai lah abes masa melawat yang sepatutnya aku serahkan pada nurse kat NICU tuh

aku : misi, kalau ada bilik kosong call saya ye... kalau tengah malam pun takpe..
nurse : ye puan.. jangan risau ye..

so bile kay sampai NICU tu aku pun balik lah.. kay sempat lagi ckp... ape apehal nnt misi call ye.. misi tu dah paham agaknye gelisah hati seorang ayah dan ibu... dlm hati tuhan je yang tahu betapa beratnya hati aku nak balik.. kalau ikutkan hati nak je aku duduk kat luar tu tunggu aryan tp apakan daya.. aku juga perlukan rehat... puas kay pujuk aku jangan nangis.. lg die pujuk lg aku nangis.. kay ckp kite balik rumah dulu tgk rayyan.. bile tgk gelagat rayyan pasti ayg gembira sikit.. ye.. aku masih ada seorang penghibur hati lg... esok dtg balik tgk aryan...

sampai kat rumah aku sedaya upaya untuk pam susu... tp malangnya susu tak kuar.. kuar pun sikit sikit je... sampai kay ckp dahla tu yg. syg tu penat.. glah rehat. takpe.. biar aryan minum FM mlm ni.. esok pepagi kite antar susu kat die k.. lepas tu bru aku rasa penat nye malam tuh.. aku nangis sampai tertdo.. tdo tanpa aryan.. sgt sedih... aku tdo dengan rayyan yg sedikit sebanyak buat aku tersenyum...

to be continue okeh...
-sekian-

17 comments:

  1. sedih pulak baca...Aryan demam ke?mungkin aryan nangis sebab susu tak ada kot...

    ReplyDelete
  2. sedihnya br pas bersalin dh kene tdo berjauhan..pengalaman sume tu kan dlm nk besarkan anak..

    ReplyDelete
  3. yela.. selalu demam kuning.. yg ni bkn kan dear? hope baby cpt smbuh.. kesian sbb msh baby lagi.. huhu

    ReplyDelete
  4. 1st tahniah dear atas kelahiran Aryan..
    2nd moga Aryan dilindungi..
    Sihat2 selalu..

    ReplyDelete
  5. kak fieda pun tumpang sedih jugak..semua ni dugaan buat yana..

    ReplyDelete
  6. kesian pulak baca. moga aryan cepat2 sembuh. mama pun kena jaga kesihatan jugak tau. take care. ;)

    ReplyDelete
  7. sedih nya....aryan demam selepas lahir..

    ReplyDelete
  8. sayunya bila baca..sedih sbb Aryan masih kecik..
    hati ibu mn x runsing kan..kalo boleh rs cam nk tukar tempat je.
    moga Aryan cepat sembuh dan moga sumanya baik2 sj ye.amin

    ReplyDelete
  9. baru je lahir dh kna demam. akak tabah ye. doa byk2 smoga bb akak cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  10. sedih sangat..saya pun pernah alaminya...sedih sangatkan tinggalkan anak masa dia tgh menangis.....

    ReplyDelete
  11. sedihnya..harap semuanya oklah..

    ReplyDelete
  12. Sedihhhh
    Moga.aryan tak apa2...
    Takleh nak pump, sbb yana masih dlm keadaan stress, tu susu pun x kluar
    Apa2pun, moga trus tabah...moga aryan cepat sembuh

    ReplyDelete
  13. moga aryan cepat baik demam....

    ReplyDelete
  14. Kesiannya baby aryan.. Baru 3 hari melihat dunia dah kena tahan wad.. Jangan risau sangat ye dear..In Sha Allah, baby Aryan akan cepat sembuh..

    ReplyDelete
  15. alahai..mcm sofialah seminggu dah kena radang paru2..masa tuh aku nanges depan arwah abah..sedih..takde ward aku tunggu jugak kat situ..ko penat samgat n risau sgt2 tuh sbb tuh susu kau tak kuar..ko try relex cket ek nnt susu ada insyaallah

    ReplyDelete
  16. la kesiannyerrrr aryan xsihat eh...sebak pulak baca n3 ni..moga semuanya dlm keadaan baik2 jer yer

    ReplyDelete
  17. saya pon pernah alami...masa tu alesya sakit kuning..die kena tinggal wad...tuhan aje yang tau perasaan tu..insyaallah bb tak ape2...

    ReplyDelete

Blog Kay & Yana Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign