Follower Mai Lurve

07 December 2012

Persiapan Mama dan Baby

Assalamualaikum
Salam Muhibbah

harini aku cuba untuk mencari ruang dan masa untuk updated serba sedikit tentang diri aku yang sekarang ni tengah berdebar debar untuk menunggu hari melahirkan rayyan junior... selesa beno die dalam perut mama dia ni... dah 39 minggu pun still taknak keluar lagi... harap harap sebelum 40 minggu atau sebelum 'dipaksa' die nak keluar la jumpa mama papa dan abangnye... Rayyan Danish dah tak sabar sabar nak jumpa baby... semakin bijak Rayyan Danish sekarang.. aku dan kay akan cuba sedaya upaya untuk terapkan nilai nilai kasih sayang dalam diri die.. chewaahhh.. so far aku rasa die bleh jadi seorang abang yang baik dan bertanggungjawab.. hopefully.. amin...

ok.. persiapan untuk anak kedua ni agak lewat sikit aku dan kay sediakan... nak masuk 9 bulan baru kami sibuk sibuk  beli baju dan segala kelengkapan dia... almaklumlah.. tiga kali scan tiga kali Doc bgtahu gendernye adalah lelaki jadi kami rasa kami bleh guna semula barang barang abangnya yang dulu.. tapi kami beli la baju baru dalam 5 atau 6 helai untuk menyambut kedatangan si comel ini... so, bila dah beli tu, aku mulalah mengemas beg untuk persiapan aku dan baby di hospital nanti.. 


untuk baby

- 3 pasang baju new born
- 1 pasang blanket
- tuala
- 2 barut
- tuala kecil
- baby wipes
- 1 set mandian baby
- minyak telon
- 1 helai bedung
- 3 pasang sarung tangan dan kaki
- 7 helai pampers 

untuk mama

- kain batik
- baju kemeja
- stokin
- tuala kecil


kalau tak cukup aku suruhlah kay blek umah jap amek lagi... tp harap harap cukuplah sebab aku memang berdoa supaya bersalin pagi (time Rayyan Danish di sekolah) dan bleh keluar wad sebelum senja.. InsyaAllah.. korang doakan aku yerk... 

-sekian-



20 comments:

yana lyana said...

seronoknya nak tambah baby..good luck! :)

MamaAliya said...

semoga dipermudahkan segala urusan :-P

kinara kinatara said...

wah rayyan dah nak dapat adik baru lah...:)

huhu..jap lagi keluar lah 2 kak...

huhu..nak jumpa mama ngan papa dye..:)


nak bagi nama ape nanti?

Si Matatajam said...

M doakan segalanya dipermudahkan ye Yana

Chic Na said...

wah dah dekat la. harap2 semua ok, newborn baby & mama. ;)

lelamaisara said...

wah dah nak bersalin dah ea...semoga selamat melahirkan....

Cik Nur said...

moga dipermudahkan segalaNYA ya.. :)

LYAfrina said...

lya doakan moga semuanya selamat & dipermudahkan.. amin

Solehah Shamsuddin said...

wah da beli barang baby ye.berdebar2 plak rasanya ni.eh,kenapa solehah lak yg risau lak ye.hehe

Mrs Velentine said...

semoga selamat melahirkan baby..x sabar nak tengok rupa baby

Deqla manjew said...

selamat bersalin dear.. moga smuanya selamat..amin.. :)

are_lin@yu said...

baby tu xnak klr lg kot..hehe..semoga dipermudhkan ya dear..

Cinta Misteri said...

Take care yeaaa Dior. Moga semuanya selamat. Amin...

Banyakkan baca Bismillah

Cinta Misteri said...

Sorry, baru perasan kewujudan kamu di GSF. CiM dah update & follow kamu. Moga kita jagi kawan baik yeppp :)

Misz Mieza said...

Salam perkenalan tuan rumah! 1st time singgah sini.. Tengah menghitung hari rupanya.. Semoga dipermudahkan segalanya.. In Shaa Allah.. =)

N.Aima K said...

wah tak sabarnyaaaa

9n0L4 said...

dah bersalin ehhhh? mane gmbr baby. ;)

Busyra Bt Takiyudin said...

persiapan oh persiapan.. :D

N.Aima K said...

hey tambah saya semangat baca entri ni..kih3x saya pun dah mulai beli barang baby :)

Cahaya Qaseh said...

wah, nk dpt baby lagi (or da deliver?)... congrate, dear... :))

© ~Mai Lurve~ | Design By MH